Na de Seven Summits, de Seven Second Summits en de Seven Third Summits, hebben we weer een nieuw rijtje uitdagingen voor je in petto: de Volcanic Seven Summits. Dit zijn de hoogste vulkanen per continent. Ook dit is een mountaineering challenge. De meeste vulkanen in de deze lijst zijn al lang uitgestorven, terwijl anderen recent nog zijn uitgebarsten. Aan sommigen van deze lijst zit dus een extra risicootje.
The Volcanic Seven Summits: De hoogste vulkaan per continent
Ieder continent heeft zijn eigen hoogtepunt. De meesten ontstaan door tektonische verschuivingen die duizenden jaren geleden hebben gezorgd voor reuzen van bergen zoals Everest. Een berg kan ook ontstaan door ophoging van lava waardoor de krater steeds hoger komt te liggen. In deze lijst is dat laatste het geval. Alle toppen zijn vulkanen, de ene actief en de ander is al decennia gedoofd.
Kilimanjaro, Afrika
De Kilimanjaro komt geregeld voor in de lijsten over Seven Summits en daarmee ook op The Hike. Deze vulkaan bestaat uit drie stratovulkanen waarvan de laatste zich 150 duizend jaar geleden heeft gevormd. Stratovulkanen of ook wel koepelvulkanen genoemd, wordt gekenmerkt door de steile wanden. Dit komt doordat de lavastromen uit stratovulkanen erg stroperig zijn. Dit wordt overigens de viscositeit van de lava genoemd. Hoe hoger de viscoze, hoe dikker de lava. Doordat de lava langzaam stroomt, stolt deze dicht bij de top en ontstaan de steile wanden. De hoogste van de drie Kilimanjaro stratovulkanen is de Kibo. De Kibo is buiten Zuid-Amerika de hoogste vulkaan ter wereld en is 5.895 meter hoog. De top wordt vaak beklommen omdat er geen technische skills nodig zijn om deze te bereiken.
Elbroes, Europa
De Elbroes hebben we al eerder voorbij zien komen in de Seven Summits. Maar ook in deze lijst kan de hoogste berg én vulkaan van Europa niet ontbreken. Ook de Elbroes is een stratovulkaan. Net als de Kilimanjaro heeft de vulkaan steile wanden door de hoge viscositeit van de magma. De vulkaan slaapt overigens al 2.000 jaar, maar is daarmee nog ‘recent’ actief geweest. De 5.642 meter hoge vulkaan wordt met grote regelmaat beklommen onder leiding van een gids. Veel Nederlanders hebben de top al mogen aanraken.
Pico de Orizaba, Noord-Amerika
De 5.636 meter hoge Pico de Orizaba is de hoogste berg in Mexico. We zagen hem al eens voorbij komen in de Seven Third Summits. De vulkaan is in het verleden vaak uitgebarsten met in 1687 de laatste eruptie. Jaarlijks beklimmen veel mensen de top. De meesten tussen oktober en maart want dan is het droogte seizoen. Tijdens de andere helft van het jaar regent het veel in het tropische gebied.
Ojos Del Salado, Zuid-Amerika
De hoogste vulkaan van Zuid-Amerika is een Sommavulkaan. Dit type vulkaan ontstaat in een oude krater, de Italiaanse Vesuvius is hier een bekend voorbeeld van. Met 6.891 meter hoogte is de Ojos del Salado de op één na hoogste berg van Zuid-Amerika en de hoogste vulkaan uit deze lijst. Als je onderweg naar boven even wilt afkoelen kun je dit doen in het kratermeer op 6.390 meter. De berg ligt vlakbij de Atacama woestijn waardoor er ‘geen’ neerslag is. Deze woestijn is de droogste plaats op aarde met minder dan 5 milimeter neerslag per jaar.
Sidley, Antarctica
Ook het koudste continent op aarde heeft natuurlijk een vulkaan en geen kleintje ook. Mount Sidley is 4.285 meter hoog, maar daarmee wel het ukkie uit deze lijst. Dit is een andere vulkaan dan de eerder genoemden. Sidley is een schildvulkaan en vormt zich door lava met een lage viscositeit. Dit betekent dat de magma erg vloeibaar is en dus snel stroomt na uitbarsting. Hierdoor heeft de vulkaan geen steile hellingen. Dit maakt hem vrij eenvoudig te beklimmen.
Giluwe, Oceanië
De hoogste vulkaan van de Oceanische plaat is de Giluwe. Deze vulkaan is met 4.367 meter de op één na hoogste berg van Papoea Nieuw-Guinea en daarmee de hoogste vulkaan van Oceanië. De krater van de 800 duizend jaar oude stratovulkaan is door verschuivingen in de laatste ijstijd erg geërodeerd. Hierdoor is de piek niet meer zichtbaar en is een van de lava afzettingen de huidige top. De gletsjers en ijskap die de oorzaak zijn van het huidige silhouet van de berg zijn al lang verdwenen, maar dat maakt de berg niet minder indrukwekkend.
Damavand, Azië
Azië is het continent van hoogte, met Everest en K2 beschikt het continent over de hoogste bergen ter wereld. Qua hoge vulkanen legt Azië het af tegen de Ojos del Salado met zijn 6.891 meter, maar daarmee is de 5.610 meter hoge Damavand zeker geen kleintje. Op de top zijn in 2007 fumarolen geregistreerd die zijn toegenomen in activiteit. Dit zijn gaten of scheuren in de aardkorst waaruit hete gassen komen. Deze bestaan meestal uit waterdamp en koolstofdioxide. Maar de gassen kunnen ook een stuk minder onschuldig zijn door het bevatten van Zwavel en Chloor. Op de Damavand zijn geen zwavelmijnen te vinden omdat de fumarolen niet zo actief zijn dat ze grote hoeveelheden zwavel uitscheiden.
Met de Damavand sluiten we de Volcanic Seven Summits af.