Credits Jimmy Baum

Tikal, een trip naar ‘The Lost World’

door

Guatemala is bekend om zijn mystieke mayacultuur. De Maya’s imponeerden ons eeuwen geleden al met hun bijzonder exacte kalender en gedegen astronomische vaardigheden. Maar wie denkt dat dit volk inmiddels is uitgestorven, heeft het helemaal mis. In Guatemala zie je de Mayaanse bevolking nog overal. Hun kleurrijke kleding, tradities en imposante ruïnes vind je in de dorpjes en koloniale stadjes, in de jungle en in de hooglanden. Een van de wereldberoemde Mayalocaties in Guatemala is Tikal. En guess what?! Daar kun je ook best wel tof hiken.

Het leven in Tikal

De goede mix van natuur en cultuur, maakt van Tikal een interessante, warme en tegelijkertijd schaduwrijke plek. Er is volop leven aanwezig. En daarmee bedoel ik niet de hordes toeristen die je er tegenkomt. Ik heb het over de slangen, tarantula’s, wasberen, jaguars en apen die jouw pad kunnen kruisen. Dieren die je zeker weten opmerkt tijdens je bezoek aan Tikal, zijn de Howler Monkeys (Brulapen). Geloof me: je hoeft ze niet te actief te zoeken. Je weet precies wanneer ze in de buurt zijn. Je hoeft vervolgens alleen maar op het geluid af te gaan.

Tikal

Het boegbeeld van de Maya’s

Ooit was Tikal een van de machtigste steden in de Mayabeschaving. Toch zorgde een oorlog ervoor dat de stad rond het jaar 850 verging. Het duurde vervolgens duizend jaar voordat Tikal opnieuw werd ontdekt. Dat lijkt gek, maar is eigenlijk heel logisch. In die duizend jaar groeide er namelijk een dichtbegroeide jungle overheen. Tot op de dag van vandaag is het uitgraven van de gebouwen nog niet volledig gelukt. Doordat het erg zwaar en kostbaar is, is momenteel een vijfde van het geheel uitgegraven. De ruïnes, tempels en piramides die je wel kunt bezoeken, zijn al erg imposant. Moet je nagaan wat er allemaal nog verstopt zit onder de natuur.

Sunrise, sunrise, it feels like morning in your eyes

Tot zover onze achtergrondinformatie over Tikal, want het gaat natuurlijk om het hiken. Wij raden je de ‘Sunrise tour’ aan. Je moet er behoorlijk vroeg voor uit de veren, maar het grote voordeel is dat je de hitte en vooral de drukte van de middag kunt vermijden. Vanaf de entree neemt een gids je mee naar Tempel IV. De hike zelf is niet zo spectaculair, want je ziet geen hand voor ogen. De zonsopkomst vanaf de top van de tempel is daarentegen een prachtig plaatje. Vervolgens kun je de tijd erna gebruiken om nog uren rond te lopen in de oude stad en rondom de ruïnes. Vergeet niet om water, eten en een zaklamp mee te nemen.

El Mirador, het echte werk

Eerlijk is eerlijk. Hiken in Tikal is eigenlijk vooral gewoon erg toeristisch. Wil je naast deze beroemde highlight ook nog een andere Mayastad zien, zonder al te veel andere mensen? Dan is El Mirador iets voor jou. Vergis je niet. Er is een reden voor dat je er weinig anderen tegenkomt. El Mirador is namelijk niet 1,2,3 te bereiken. Daarvoor mag je 5 tot 6 dagen op trekking door de echte jungle. De tocht is warm en zwaar en slapen is geen luxe. Je overnacht namelijk in een hangmat of tentjes tussen het wildlife, midden in de natuur. Maar de beloning is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. In Mirador staat namelijk de hoogste Mayapiramide tot nu toe is gevonden. En dat is pas 90 jaar geleden gebeurd. Je bent dus sowieso een van de lucky few die El Mirador met eigen ogen heeft bewonderd.

 

P.s. Vorig jaar schreef ik een vergelijkbaar artikel voor Manify. En daar hoort een tof filmpje bij:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.