Het begon allemaal met een theatermaker die zijn boterham verdiende op festiviteiten van het champagnemerk Veuve Clicquot. Hij raakte daar aan de praat met een man die hem vroeg om een bijzonder theaterstuk te maken. Een theaterstuk over de geschiedenis van de Huguenots. De theatermaker ging akkoord en begon zijn zoektocht naar het verhaal van deze protestanten. Hij ging er zelfs een aantal maanden speciaal voor naar Parijs om daar in de bibliotheek zijn research te doen. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een hoogleraar die zijn (inmiddels ontstane) passie voor dit verhaal deelde. Samen lieten ze alle puzzelstukjes op zijn plek vallen. Met als resultaat een theaterstuk én een langeafstandswandelroute, genaamd ‘Sur les pas des Huguenots’.
Sur les pas des Huguenots
In de 16e, 17e, en 18e eeuw werden de Calvinisten in Frankrijk Huguenots genoemd. Waar deze naam precies naar verwijst is niet officieel bekend. Maar wat zeker is, is dat het een soort scheldnaam was die de Katholieken gebruikten richting deze protestanten. In diezelfde tijd werden de Huguenoten veelal ontslagen van hun werk en werden hun diploma’s ingetrokken. Uiteindelijk werden ze zelfs vervolgd. Dit leidde ertoe dat zo’n 200.000 Huguenoten hun toevlucht in andere landen gingen zoeken. De meesten trokken naar Zwitserland en Duitsland. Deze route, die begint in het Franse Le Poët Laval en eindigt in het Duitse Bad Karlshafen volgt de ongeveer 2000km lange, historische route die de Huguenoten tijdens hun ballingschap aflegden.
Etappe 1: Dieulefit – Le Poët Laval
Gedurende de Huguenoten trail kom je dus door diverse landen. Dat brengt uiteraard verschillende culturen en een wijde range aan landschappen met zich mee. Maar 2.000 km is een heel eind. Natuurlijk kun je ook stukken van de route afleggen. Bijvoorbeeld het gedeelte in de Franse Drôme, daar waar de route begint. Dieulefit is dan een mooie optie. Het is een stadje waar in de 17e eeuw de meerderheid van de inwoners protestant is en waar grote delen van de bevolking op de vlucht slaat. Vanuit Dieulefit kun je de eerste etappe achterstevoren lopen. Dus naar het beginpunt, in het pittoreske Le Poët Laval. Dit dorp wordt genoemd als een van de mooiste dorpjes in Frankrijk. Het is een korte etappe van ongeveer 5km, die je eventueel ook heen en terug kunt lopen op een dag. Al raden we je wel aan om een tussenstop te maken bij Les Hospitaliers. Een prima hotel met een bijzonder goed restaurant waar je zeker wat gerechten van de kaart wilt proeven.
Etappe 2: Dieulefit – Bourdeaux
Terug in Dieulefit kun je ook etappe 2 volgen. Die loopt via het dorpje Comps en eindigt in Bourdeaux. Onderweg loop je door bossen, over heuvels, door heide en langs weilanden. De route staat aangegeven met het logo van de Huguenots, maar vaak is het makkelijker om de rood-witte strepen te volgen. Het is namelijk ook een GR-route; GR 965. Je moet alleen halverwege goed opletten. Daar kruis je namelijk GR 9, die ook is aangeduid met rood-witte strepen. Volg je GR 9 dan kom je wel uit op dezelfde eindbestemming, maar mis je de historie van de Huguenots en het Château Saint-André. Het chateau is een mooi voorbeeld van de imposante huizen die de Huguenot-heren in goede tijden bezaten. Het verhaal gaat zelfs dat een van de eigenaren van dit chateau in de 16e eeuw Calvijn himself mocht ontvangen op dit landgoed.
Origineel overnachten
Ook een aanrader qua overnachting is Camping Domaine Provencal. Uiteraard kun je daar met je tent of camper terecht. Maar er zijn ook allerlei andere leuke manieren om te overnachten. Van Yurt tot Tipi, een chalet met jacuzzi of een Roullot. Wij kozen voor de laatste optie. Een charmante Pipowagen, inclusief keukentje, badkamertje en zelf een eigen tuintje.