Zoek je een mooie wandelroute in Nederland en lijkt het je leuk om onderweg trekvogels te zien? Dan is het Trekvogelpad misschien wel iets voor jou. Met een lengte van 414 kilometer is dit één van de langste wandelroutes van Nederland. Het pad ontstond in 1999, om te vieren dat de Vogelbescherming Nederland 100 jaar bestond. Inmiddels is het pad uitgegroeid tot één van de mooiste wandelingen van Nederland. Je loopt dwars door het land, helemaal van Bergen aan Zee tot Enschede, of andersom. In dit artikel lees je meer over het Trekvogelpad en de verschillende etappes.
Koop hier de vernieuwde officiële routegids (juni 2022). Hierin lees je alles over de vele soorten trekvogels, waar je ze kan vinden, of er uitkijkpunten zijn en veel meer. De kaarten en etappes zijn ook geüpdatet, zodat je altijd de actuele route bij de hand hebt.
In de vernieuwde gids is de informatie over the stars of the show, de vogels, ook aangepast, want ook daar hebben zich ontwikkelingen voorgedaan. Een voorbeeld is de ooievaar: dit jaar is Nederland razend populair. Project Coördinator van Nivon, Anke Ravensteijn zegt: ‘Er zijn nu 3000 ooievaars in ons land, dat is veel meer dan we gewend zijn. Dat hebben we dan ook aangepast in de gids.’ Je kan in de gids ook leuke overnachtingsplekken vinden voor een fluitje van een cent. ‘Je kan tijdens je tocht in een Nivon huis of op een kampeerterrein slapen’, zegt Anke. ‘Dan overnacht je lekker in het midden van de natuur. Zo heb je bijvoorbeeld het ABK huis of Vorrink, dan slaap je vlakbij het land van de koning en koningin.’
Wat is het Trekvogelpad?
De naam zegt het al, deze wandelroute staat in het teken van trekvogels. Over 414 kilometer en 64 etappes kom je langs de mooiste natuurgebieden van Nederland én kun je allerlei trekvogels bewonderen. De route wordt aangeduid met rood-witte markeringen. Je passeert zeven verschillende landschappen, van het strand tot het bos en van de heiden naar de veenweiden. Anke Ravensteijn zegt ook: ‘Je doorkruist de verschillende landschapstypes met de cultuur die daar ontstaan is, wat ontzettend leerzaam is.’ Je kunt er overigens voor kiezen om etappes van het Trekvogelpad te combineren met alternatieve langeafstandswandelroutes. Het Trekvogelpad kruist namelijke meerdere wandelpaden in Nederland. Onder andere het Hollands Kustpad, het Pieterpad en het Veluwe Zwerfpad.
Hoeveel etappes heeft het Trekvogelpad?
Over het algemeen zijn het 64 etappes, maar je kunt het Trekvogelpad opdelen in zoveel etappes als je maar wilt. Wat de meeste mensen doen, is om het op te delen in 23 etappes. Op die manier loop je per keer maximaal 25 kilometer. We delen hieronder de 10 mooiste etappes met je.
Beste tijd om het Trekvogelpad te lopen
Het Trekvogelpad kun je het hele jaar door bewandelen, echter zijn er bijzonderheden in het broedseizoen. Dit broedseizoen vindt plaats van medio maart tot begin juli. Dit is een periode waarin je speciale routes of omleidingen kunt volgen om de vogels niet te storen. Deze routes kun je ook volgen als je samen met de hond wilt gaan wandelen.
Om de afstand toegankelijk te maken delen veel mensen de wandelroute op in meerdere etappes. Anke zegt daarbij: ‘Het is leuk om het pad met het seizoen mee te lopen. In mei is het weidelandschap heel mooi want dan komen trekvogels als de tureluur van lange reizen in Afrika naar hier om te broeden.’ Ben je van plan om nu, in juni, het pad te wandelen? Dan geeft Anke een tip: ‘Nu wordt het op het strand heel mooi. Het is nog niet zo druk, dus de vogels zijn nog kalm en zorgeloos op het strand.’ Je kan ook altijd de groep op Facebook uitpluizen om de populairste routes van het moment te weten te komen.
De 10 mooiste etappes van het Trekvogelpad
1: Bergen aan Zee naar Alkmaar
Al kun je ook in Enschede starten, veel mensen beginnen in Bergen aan Zee en lopen vervolgens 20 kilometer naar Alkmaar. Dit eerste deel van de wandeling begint aan de kust. Binnen de kortste tijd kom je al in allerlei mooie broedgebieden terecht. Je loopt met name door duinen en polders, waar je prachtige uitzichten te wachten staan. Een goed begin dus.
2: Alkmaar naar Noordeinde
Vanuit de kaasstad Alkmaar loop je richting Noordeinde. De route is hier afwisselend. Delen loop je over het asfalt door een industriegebied, waarna je wordt beloond met vogelrijke weiden en polders. Je ziet er molens, een vaart en mooie meertjes. Tussendoor kom je ook vele dorpjes tegen.
3: Noordeinde naar Haaldersbroek
Ook langs dit deel van het Vogeltrekpad kom je diverse dorpen tegen. Het dorp Rijp is één van de meest fotogenieke tussenstops. Daarnaast loop je door weilanden met prachtige vergezichten. Het typisch Hollandse uitzicht vind je er: slootjes met weilanden en koeien. In dit deel van het pad kun je grutto’s tegenkomen.
4: Haaldersbroek naar Landsmeer
In alweer de vierde etappe loop je van Haaldersbroek naar Landsmeer. In deze etappe van het Trekvogelpad kom je onder andere door een natuurgebied: Het Twiske. In dit natuurgebied vind je heel veel water. Vogels zijn er daarom in overvloed. Rietvogels en de karekiet zijn voorbeelden die je er veel ziet.
5: Hilversum naar Soesterberg
Vanuit Hilversum nader je het glooiende landschap van de Utrechtse Heuvelrug. Je komt door naaldbossen, akkers, graslanden en nog meer bossen. Wederom een prachtig gebied en een mooi deel van de Trekvogeltocht. Je komt onderweg een mooi landgoed tegen en kunt bij een restaurant pannenkoeken eten. Na een ruimte 20 kilometer bereik je het groene Soesterberg.
6: Soesterberg naar Austerlitz
Op dit deel van het Trekvogelpad kom je door het centrale deel van de Utrechtse Heuvelrug. Al zijn de eerste kilometers niet de allermooiste qua route, de laatste kilometers maken veel goed. Hier loop je door een prachtig loofbos met veel diversiteit qua flora en fauna. De Soesterduinen maken er deel van uit. Je komt ook langs zandvlaktes van stuifduinen: de Lange en Korte Duinen. Een uniek natuurgebied waar je zowel roofvogels als leeuweriken tegen kunt komen.
7: Rhenen naar Ede
Een etappe die zeker in het rijtje van de mooiste etappes thuishoort, is de route van Rhenen naar Ede. In totaal kom je in 23 kilometer van alles tegen. Hoogtepunten zijn de Grebbeberg en het natuurgebied de Blauwe Kamer. Vanaf de Grebbeberg heb je prachtig uitzicht over het omliggende natuurgebied en in de Blauwe Kamer kom je talloze vogels tegen. Je maakt er daarnaast zelfs kans om een bever te spotten.
8: Ede naar Otterlo
Niet te missen is ook de wandelroute van Ede naar Otterlo. Je vervolgt hier je route naar het grootste natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Je ziet heiden, bossen, heuvels en her en der een zandduin. Onderweg kom je ook de mooiste kastelen tegen. Als je de kans hebt, loop dit deel van de route dan in het voorjaar als de natuur mooi in bloei staat. Dat levert unieke uitzichten op. Om nog niet te beginnen over de vogels. Als je goed om je heen kijkt kun je allerlei vogels zien. Van spechten tot valken en van eksters tot de wulp. Een indrukwekkend deel van het Trekvogelpad dus.
9: Otterlo naar Hoenderloo
Eenmaal aangekomen in Otterlo vervolg je de route richting Hoenderloo. Deze etappe hoort om meerdere redenen in de top 10 etappes thuis. Het is een schitterende wandelroute die dwars door de Hoge Veluwe loopt. Met genoeg oog voor de omgeving zie je er wellicht een kiekendief of houtsnippen en kramsvogels. En hoor je getik? Dan kan het zijn dat er in de buurt een specht bezig is. Naast bijzondere vogels kun je er ook wilde zwijnen en herten zien.
10: Brummen naar Vorden
Dit is één van de laatste etappes als je in Bergen aan Zee begint en is de moeite meer dan waard om te bewandelen. Je loopt er de Veluwe uit en begint aan het mooie gebied rond de IJssel. Voor natuurliefhebbers en vogelfanaten een mooie etappe. Je loopt langs de uiterwaarden van de IJssel, de kleinste stad van Nederland en tal van mooie landschappen. Watervogels zijn er in overvloed, maar ook de vogels die in het boerenland broeden.