De Veluwe trekt jaarlijks honderden wandelliefhebbers aan. Het is misschien wel dé plek om even te ontspannen in de natuur. Je vindt er prachtige bossen, heide en kilometers aan wandelpaden. Wat maar weinig mensen weten, is dat je middels een uitgebreid wandelnetwerk over de Veluwe kunt lopen. Dit wandelnetwerk heet het Veluwe Zwerfpad, is prima bewegwijzerd en voert je door onder andere Nationaal Park de Hoge Veluwe, Kroondomein het Loo en Nationaal Park Veluwezoom. In dit artikel zoomen we dieper in op deze langeafstandsroute en vertellen je alles wat je nodig hebt om één of meerdere etappes van deze route te wandelen.
Wat maakt het Veluwe Zwerfpad de moeite waard?
Het Veluwe Zwerfpad is een relatief onbekende langeafstandswandelroute en staat misschien wat in de schaduw van de bekendere routes die ons land kent. De Dutch Mountain Trail of het Pieterpad genieten namelijk over het algemeen wat meer bekendheid. Met een totale lengte van 375 kilometer doet deze route over de Veluwe allerminst onder voor andere langeafstandsroutes in ons kleine kikkerlandje.
Het Veluwe Zwerfpad is een lange rondwandeling over de Veluwe. Het pad slingert door de prachtige en diverse landschappen van misschien wel het bekendste natuurgebied van Nederland. De route strekt zich uit van Arnhem in het zuiden tot Ermelo in het noorden, vlakbij het Veluwemeer. Onderweg kun je de Veluwe in al zijn facetten ontdekken: zo vind je op de route dichte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het lopen van deze prachtige route is misschien wel de ideale manier om heerlijk tot rust te komen. Op een groot deel van de route, zeker als je doordeweeks over de Veluwe loopt, zul je maar weinig mensen tegenkomen.
Variëteit vind je op het Veluwe Zwerfpad niet alleen met het oog op het landschap. Onderweg kom je langs gezellige en historische dorpen, kastelen en ook schaapskooien. Al met al is deze route dus meer dan de moeite waard. In de volgende paragrafen gaan we wat dieper in op enkele handige feitjes en vertellen we je meer over de etappes, de lengte, bezienswaardigheden langs de route en de mogelijkheden tot overnachten.
Hoeveel etappes kent het Veluwe Zwerfpad?
Het Veluwe Zwerpaf is in totaal 375 kilometer lang en bestaat uit 19 verschillende etappes. Het mooie van deze langeafstandsroute is dat je hem naar behoefte kunt opdelen. Je kunt natuurlijk het Zwerfpad in zijn geheel lopen en alle verschillende natuurgebieden van de Veluwe doorkruisen. De route is echter ook voorzien van zes zogenaamde doorsteek-etappes. Met behulp van deze doorsteek-etappes kun je kleinere lussen maken en verschillende delen van het Zwerfpad met elkaar verbinden. Ideaal als je bijvoorbeeld drie of vier dagen op pad wilt gaan.
Het grootste deel van de etappes zijn overigens ook prima als dagwandeling geschikt. Alle dorpjes langs de route hebben een bushalte of station, waardoor je vanaf het eindpunt eenvoudig weer terugkomt naar het beginpunt. Ga je met de auto? Parkeer dan alvast op het eindpunt van de route en neem de bus of trein naar het beginpunt. Zo hoef je je op het einde van je wandeling geen zorgen meer te maken over het halen van de bus of de trein.
Hoe lang en zwaar zijn de etappes van deze route?
De 18 etappes van het Veluwe Zwerfpad zijn tussen de 9 en 22 kilometer lang en lopen voor het overgrote deel over onverharde wegen. Soms loopt de route over een smal pad, dan weer over een breed en onverhard pad. Enkele keren loop je ook over geasfalteerde wegen. Voor het overgrote deel is de route relatief vlak, al zul je in Nationaal Park Veluwezoom ook de nodige heuvels tegenkomen. Voor het voltooien van de route heb je dus vooral een goede conditie nodig, maar geen bijzondere technische vaardigheden.
Is het Veluwe Zwerfpad bewegwijzerd?
Ja, het Veluwe Zwerfpad is in beide richtingen geel-rood gemarkeerd. Wie de markeringen volgt kan bijna niet verdwalen. Ook zijn er rood-gele kruizen op de route te vinden die aangeven dat je verkeerd bent gelopen. Zo kom je snel weer op de oorspronkelijke route terug. Toch is het handig om naast het volgen van de markeringen ook gebruik te maken van een kaart of wandelgids. De bedenker van deze route, NIVON, verkoopt een handige wandelgids, waar je naast de verschillende etappes ook meer leert over allerlei wetenswaardigheden langs de route.
Waar kun je overnachten op de route?
Het gros van de etappes van het Veluwe Zwerfpad eindigt in een dorpje of stad. Hier vind je altijd wel een leuk hotel, pension of B&B waar je kunt overnachten. Ga je liever met een tentje op pad? Wildkamperen is natuurlijk niet toegestaan in Nederland, maar gelukkig vind je langs de route ook tal van Campspaces en mooie (natuur)campings. Een aantal van deze campings hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Arnhem: Camping Warnsborn
- Lunteren: Camping de Rimboe
- Otterlo: natuurcamping Beek En Hei
- Kootwijk: Natuurkampeerterrein Zanderdennen
- Garderen: Camping De Solse Berg
- Putten: Camping Boslust
- Elspeet: Camping De Meulebarg
- Niersen / Vaassen: Camping De Hefterkamp
- Hoenderloo: Camping ’t Schinkel
- Dieren / Laag Soeren: Camping Boszicht
Wij zijn fan van het Veluwe Zwerfpad
Wie er voor een aantal dagen tussenuit wil, of meerdere weken op pad wil zijn, hoeft het land niet te verlaten. In het Veluwe Zwerfpad vind je namelijk een prachtige route die je dwars door de mooiste natuurgebieden van Nederland voert. Dankzij de handige doorsteek-etappes bespaar je jezelf een hoop extra planning. Ideaal dus als slechts een gedeelte van de route wilt lopen. De route is in meerdere opzichten prima doordacht en hoort wat ons betreft tot de mooiere wandelroutes in Nederland.
4 reacties. Reactie plaatsen
Hallo Jasper, in de tekst geef je aan dat het Veluwe Zerfpad door Wandelnet is verzorgd/ georganiseerd. Het Veluwe Zwerfpad is een pad van NIVON. NIVON is ook de uitgever van de wandelgids. Ook worden de geel-rode markeringen door vrijwilligers van NIVON onderhouden.
Groet van Bert Bonestroo, padcoordinator van het Trekvogelpad-midden. (Ook een NIVON LAW)
Het is goed om dit misverstand recht te zetten.
Hoi Bert, bedankt voor je waardevolle reactie. We hebben het meteen aangepast in het artikel en een doorverwijzing gemaakt naar de NIVON website. Groeten Mechteld
Hoi Jasper, dank voor de leuke en positieve bespreking van dit mooie pad. Wel een kleine correctie. Hoewel wandelnet de overkoepelende wandelorg is in nl en ook het VZP doorgeeft, het VZP, net als bijvoorbeeld het Pieterpad of het Trekvogelpad, om er maar een paar te noemen, is echt opgezet door het NIVON en wordt ook door hun onderhouden. Wandelnet is qua infoverschaffing hierbij volgend, wijzigingen komen eerst op de nivon site en worden dan ook door wandelnet overgenomen…
Met vriendelijke groet, Menno Graaf, coordinator VZP zuid, NIVON
Hoi Menno, bedankt voor je waardevolle reactie. We hebben het meteen aangepast in het artikel en een doorverwijzing gemaakt naar de NIVON website. Groeten Mechteld