Foto Simone Koster

Villarrica in Chili; hiken op een actieve vulkaan

door

“Neem alleen je camera en gasmasker mee”, roept de gids. Zo’n zin hoor je niet vaak tijdens een wandeling. Het betreft hier dan ook niet zomaar een wandeling maar een beklimming van de Villarrica vulkaan in Chili. Deze 2.847 meter hoge, met sneeuw bedekte stratovulkaan ligt in de Chileense Andes en is één van de meest actieve vulkanen van Chili. Vanuit het sfeervolle outdoorstadje Pucón zijn er verschillende organisaties die tours aanbieden. 

Villarrica vulkaan in Chili

Villarrica vulkaan Chili
Foto Simone Koster

Goede weersomstandigheden

Het beklimmen van de Villarrica vulkaan in Chili is niet zonder risico en sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij te veel wind of slechte sneeuw en ijscondities kan de organisatie op ieder moment besluiten de beklimming te annuleren. De afgelopen week zijn er door het slechte weer geen beklimmingen geweest, dus ook voor ons is het nog even spannend. ’s Avonds komt het verlossende telefoontje van de organisatie. Het weerbericht ziet er goed uit en de beklimming gaat door. Dus staan we de volgende ochtend om 6.00 uur klaar om opgehaald te worden. Van de organisatie krijgen we een backpack mee met daarin een sneeuwpak, crampons, een pikhouweel, een rond plastic sleetje en een gasmasker. Bergschoenen aan, helm op en we zijn er klaar voor. Als we bij de voet van de vulkaan arriveren mogen we kiezen of we het eerste stuk per stoeltjeslift of lopend willen afleggen. Omdat we nog een groot aantal hoogtemeters voor de boeg hebben, adviseren de gidsen om een paar extra peso’s te betalen en voor de eerste optie te kiezen. 

Foto Simone Koster

Op glad ijs begeven

Na een enerverend ritje in een piepende en krakende stoeltjeslift starten we aan de klim. Het eerste deel loopt over een smalle strook lavazand met aan beide kanten sneeuw. Het is flink steil en de gids vooraan loopt in een rustig tempo. Als we aankomen bij het begin van de gletsjer houden we een korte pauze. We zijn nog niet halverwege, maar het uitzicht over de omgeving is nu al fantastisch. Om ons een vertrouwd gevoel op de gletsjer te geven, krijgen we uitleg over hoe we het pikhouweel moeten gebruiken in het geval van een valpartij. Erg geruststellend is het niet, dus als het even kan blijven we rechtop staan. Om ons heen zien we inmiddels verschillende groepen de crampons onder hun schoenen bevestigen, maar volgens onze gidsen is dit niet nodig. Gewoon goed in elkaars sporen lopen is voldoende. Nou, vooruit dan maar. En dus schuifelen we in een lang lint zigzaggend over de gletsjer naar boven. Complete stilte. Slechts het schrapende geluid van schoenzolen over de ijswand. Omdat je je bij iedere stap moet concentreren is het, ondanks het lage tempo, toch een flink vermoeiende onderneming. 

Gasmaskers op

Na een tocht van drie uur arriveren we onderaan de kraterrand. Hier laten we de rugzak achter en klimmen we de laatste twintig minuten met slechts camera en gasmasker verder. Op de top van de vulkaan zien we de rookpluimen uit de krater komen en ruiken we de enorm sterke zwavellucht. Snel zetten we onze gasmaskers op. Toch wel bijzonder om zo dichtbij het binnenste van de aarde te zijn. En het feit dat de Villarrica vulkaan in Chili twee jaar geleden nog activiteit vertoonde zorgt voor een extra adrenaline kick. Af en toe horen we een knal uit de krater komen. Nog snel een paar foto’s en dan is het tijd om te vertrekken. 

Villarrica vulkaan Chili
Foto Simone Koster

Blij dat ik glij 

Terug bij de rugzakken trekken we ons sneeuwpak aan, want nu gaat de fun echt beginnen! Via een soort glijbaansysteem roetsjen we over de gletsjer naar beneden. Op de steile stukken alleen met ons pak, en op de iets minder steile delen op een plastic sleetje. In de bochten is het met hoge snelheid soms lastig om balans te houden en met enige regelmaat trakteren we degene voor ons op een paar knieën in de rug. De pret is er zeker niet minder om en na een uur zijn we alweer beneden. Wat een ongelooflijke belevenis!

Villarrica vulkaan Chili
Foto Simone Koster

Samenvattend kunnen we zeggen dat de beklimming van de Villarrica vulkaan een onvergetelijke en unieke ervaring was. Hoe vaak beklim je nou een actieve vulkaan die slechts vier jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten? Daarnaast hike je over een gletsjer en mag je vervolgens met een sleetje naar beneden sjezen. Super tof en voor iedereen die niet vies is van een beetje avontuur een absolute aanrader!

Foto Simone Koster

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.