Posthuis Kroonspolder

Vlieland, het vogeleiland van de Wadden

door

Sinds de lockdown is niet alleen hiken in eigen land, maar ook vogels spotten immens populair geworden. Nederland telt er een hoop amateurvogelaars (inclusief mijzelf) bij. En als je de tijd neemt, zijn hiken en vogels kijken ook best goed te combineren. De plek die zich hier bij uitstek voor leent, zijn de Waddeneilanden. Regelmatig bezoeken wij de Waddeneilanden voor de rust, de natuur én de vogels. En dit keer waren we een paar daagjes op Vlieland.

vlieland
Kneu

Vlieland

Vlieland is het kleinste bewoonde Waddeneiland, met maar één dorp, volop natuur en meer dan 200 vogelsoorten. Het is voor toeristen niet toegestaan om de auto mee te nemen naar Vlieland waardoor het lekker rustig is. Staatsbosbeheer heeft vele wandelroutes uitgezet over het hele eiland, je kan natuurlijk ook gewoon pad gaan en zelf het eiland ontdekken. In principe mag je bijna overal vrij wandelen, maar in het broedseizoen (15 maart tot 1 september) geldt dat sommige gebieden, waar vogels broeden, zijn afgezet. Dus let goed op voordat je op pad gaat, dat je niet per ongelijk een vogelbroedgebied in trekt. 

Vogelbroedgebied

Wandelen op het strand en over de duinen

De stranden van Vlieland zijn lang en breed, over de hele breedte aan de noordkant van het eiland (12km) kan je over het strand wandelen terwijl je ogen uitkijkt naar alle verschillende steltlopers en tal van andere vogelsoorten. Helemaal in het westen is een enorm zandplaat, de Vliehors, waar je met geluk ook zeehondjes kan spotten. De duinen van Vlieland zijn behoorlijk hoog, en een wandeling over de duinen zorgt voor panoramisch uitzicht over het hele eiland tot aan de buren eilanden. 

Het wad en de kwelder

De zuidkant van het eiland bestaat voornamelijk uit Wad en kwelder. Ook hier vertoeven steltlopers, en zagen wij hier ook meerdere groepen lepelaars, die in Nederland vrij uniek zijn. Deze vogelsoort overwintert in Noord-Afrika en in het voorjaar trekken ze naar met name de Waddeneilanden om te broeden. Je herkent de lepelaar aan de typische snavel, die (je raadt het al) op een lepel lijkt. 

Twee wandelingen uitgelicht:

Tijdens onze trip naar Vlieland, hebben we een aantal wandelroutes van Staatsbosbeheer gelopen. Het Boswachterspad Posthuiswad – Kroons Polder vonden we erg de moeite waard. Het startpunt ligt bij de Postweg vlakbij het Posthuis. Vanuit hier wandel je 7,5 km door de polder en langs de kwelder af. De prachtige vogelkijkhut was gesloten toen wij er waren. Maar we werden tijdens deze wandeling beloond met uitzicht over de poldermeren met tal van broedende eenden, ganzen en lepelaars onder andere. Onderweg stonden we ook nog een paar minuten stil om naar het gezang van een nachtegaal te luisteren. 

Posthuiswad – Kroons Polder

De andere wandeling is de ‘Oude Kooi’. Deze start aan de Postweg, een paar kilometer ten Westen van de Lange Paal. Je wandelt naar een meer met een oude eendenkooi, waarin vroeger eenden in werden gevangen. We keken vanaf de eendenkooi uit op het nest van een zeearend, die op dat moment zelf niet aanwezig was helaas. Maar gelukkig kwamen we nog een aantal leuke kleine vogeltjes tegen zoals putters, groenlingen, vinkjes en een kneu. 

Vink
Putter

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.