Maar liefst 43 etappes beslaat de Alpe Adria Trail. Deze gave langeafstandwandeling voert je vanaf de Grossglockner, het hoogste punt van Oostenrijk, via Slovenië, tot aan Muggia aan de Adriatische Zee. De etappes zijn soms kort en eenvoudig, maar soms ook behoorlijk lang en een stuk pittiger. Het voordeel van een langeafstandwandeling is dat je vrij makkelijk afzonderlijke etappes kunt lopen. Wil je de Alpe Adria Trail van begin tot einde lopen, dan is dat natuurlijk nog veel gaver. Het vraagt vaak alleen wel iets meer voorbereiding. Enerzijds heb je de praktische zaken, zoals het plannen van de tocht en het vastleggen van de accommodaties. Anderzijds is er het fysieke gedeelte. Wij vertellen je hoe jij jezelf het beste kunt voorbereiden op de Alpe Adria Trail.
Voorbereiden op de Alpe Adria Trail
De praktische voorbereidingen
Wil je je tijdens het lopen van de Alpe Adria Trail zo min mogelijk zorgen maken over praktische zaken, dan is het handig om op voorhand alles te regelen. Je plant dan ook gelijk de rustdagen in, zodat je blessures voorkomt. Je wilt tijdens je rustdagen lekker bijkomen, een wasje draaien, maar ook genieten van de omgeving. Om te zorgen dat je dit op de meest aantrekkelijke en logische plek doet, kun je een organisatie inschakelen die volop ervaring hebben met dit soort reizen. Zelf hebben we goede ervaringen met AlpenReizen. Dit is een Nederlandse organisatie die is gespecialiseerd in de Alpen. Op de leukste plekjes weten zij de beste accommodaties te vinden. Ook staan ze voor je klaar bij problemen onderweg. Verder regelen ze bagagetransfers, zodat je niet zelf met je zware tas op je rug hoeft te wandelen.
De fysieke voorbereidingen
Alle praktische zaken geregeld? Dan komt het aan op het fysieke deel. Hoe bereid je je daar op voor? Het antwoord is simpel: trainen. Tijdens het wandelen van de Alpe Adria Trail ga je per dag ongeveer 5-8 uur wandelen, dat is gemiddeld zo’n 20 kilometer per dag. Start daarom ruim van te voren met trainen, door het maken van kilometers. Hierdoor raken ze benen gewend aan het vele lopen en minimaliseer je de kans op spierpijn, blaren en blessures. Het is daarbij belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. Voel wat je lichaam aangeeft en wandel, als dat nodig is, een tandje langzamer om blessures te voorkomen. Je lichaam moet wennen aan de langere beweegtijd en de herhalende beweging van je benen.
Trainen
Start met 3 kortere wandelingen per week. Een half uur per keer is voldoende. Dit bouw je op tot een uur en dan verleng je de tijd naar 2 uur wandelen. In 2 uur loop je ongeveer 10 kilometer in vlak terrein. Dan kun je gaan uitbreiden naar langere wandeltochten en een soort interval trainingen, waarbij je wisselt in tempo. Ook kun je gaan variëren in terrein. Wandel eens door de duinen of struin over de heuvels in Zuid-Limburg.
Rekken en strekken
Het klinkt zo overbodig, maar goed rekken en strekken voorkomt dat stramme gevoel en geeft je ruimte in je bewegingsgestel. Denk aan het rekken van je hamstrings, maar ook van je heupen. Algemene krachtoefeningen helpen je om een sterke core te ontwikkelen, waardoor je minder last krijgt van je schouders door het dragen van je day-pack.
Blaren
Een van de naarste bijwerkingen van hiken zijn blaren. Gelukkig zijn er manieren om blaren te voorkomen. Heb je snel last van natte voeten, neem dan extra sokken mee en laat je voeten luchten tijdens een pauze. Ook is het belangrijk je voeten te vertroetelen door ze regelmatig te scrubben, eelt weg te halen en daarna in te smeren met een voedende crème. Vaseline op je voeten smeren doet ook wonderen. Hierdoor kun je er vaak weer helemaal tegenaan. Vergeet deze items dus ook niet in je bagage te stoppen.
Last but not least
Tijdens het voorbereiden op de Alpe Adria Trail is het belangrijk om goed stil te staan bij je voeten. Je voeten moeten namelijk jouw hele lichaam (en daypack) naar het eindpunt dragen. Je voeten krijgen het dus zwaar te voortduren. Hierboven vertelden we al even hoe je ze kunt verzorgen. Daarnaast is het belangrijk om goede gear aan je voeten te dragen. Goede wandelsokken bijvoorbeeld. Die geven steun aan je voeten en voeren vocht af. Daarnaast zijn stevige, lekker zittende wandelschoenen essentieel. Je kunt je daarvoor laten adviseren bij een speciaalzaak of eens kijken naar onze tips voor beste wandelschoenen voor heren en voor dames.