De W-trek in Torres del Paine in Chili, een 80 kilometer lange legendarische route die op je bucketlist moet staan. Het is een route die je van oost naar west of van west naar oost kan lopen. Je kan hem in 4 dagen lopen maar ook in 6 dagen. Ook kan je de gehele ronde lopen, genaamd de O-trek (138 kilometer), of kan je daghikes maken in het prachtige Torres del Paine. Wij hadden veel vragen voor we aan de W-trek begonnen maar de informatie hierover was divers, verspreid of niet goed vindbaar. Daarom lees je hier alles wat je wilt weten over de W-trek in Torres del Paine, Chili.
De W-trek in Chili
De W-trek is dus een hike route van 80km in het Nationaal Park Torres del Paine in Chili. Torres del Paine ligt in het zuiden van Chili, vlakbij de grens met Argentinië. Dit prachtig stukje land hoort ook bij het gebied Patagonië. Patagonië heeft een oppervlakte van 1.061.000 km² en strekt zich uit over Argentinië en Chili. Als je hikers overal ter wereld vraagt welke hike er op hun bucketlist staat, dan zal je vaak de W-trek horen. Dit komt waarschijnlijk door de legendarische en welbekende ‘Torres’.
Na een hike van 10km vanaf camping Central Torres word je (meestal) beloond met de Torres. Echter hadden wij dit geluk niet want het was helemaal dichtgetrokken op het moment dat wij er waren. Zelfs één uur wachten in 5 graden Celsius en een lichte sneeuwstorm, mocht niet baten. Maar dat mocht de pret zeker niet drukken want alsnog was de W-trek voor ons een hoogtepunt tijdens onze reis door Patagonië.
Wij bezochten Torres del Paine in maart en veel later raad ik ook niet aan om te gaan. Tussen december en maart is het hoogseizoen en ook de beste periode om te gaan, voornamelijk in verband met het weer. Wij hebben in maart namelijk veel regen en kou gehad.
Oost naar west of west naar oost?
De allereerste vraag voor veel mensen is: loop ik de W-trek van oost naar west of van west naar oost? Deze vraag is eigenlijk ook noodzakelijk om allereerst te beantwoorden omdat de refugios en campings redelijk op voorhand geboekt moeten worden. Omdat de W-trek populair is, stromen de slaapplakken vrij ver snel vol. En zeker in het hoogseizoen, rond de kerstperiode, moet je echt op tijd reserveren want anders bestaat de kans dat je geen slaapplek hebt.
Omdat de Torres voor veel mensen het hoogtepunt is van de W-trek, en je het hoogtepunt tot het laatst wilt bewaren, lopen veel mensen de W-trek van west naar oost. Echter als je meerdere dagen hebt, kan je ook starten met twee nachten op camping Central Torres of Camping Chileno zodat je twee pogingen hebt om richting de Torres te gaan. Vervolgens kan je de rest van de W-trek van oost naar west lopen.
De W-trek in 4, 5 of 6 dagen
De W-trek kan je in 4, 5 of 6 dagen lopen. Uiteraard kan je er nog langer over doen als je wilt maar dit heeft niet echt meer grote voordelen. Als je de tijd hebt en alles is nog beschikbaar qua verblijf, dan raad ik aan om 5 dagen over de W-trek te doen. Op deze manier loop je minimaal 10 en maximaal 22 kilometer per dag. Als je 5 dagen over de W-trek doet, maakt het niet zoveel uit of je van oost naar west of andersom loopt.
Als je van west naar oost loopt, start je met 11km van Paine Grande naar Grey. Op dag 2 loop je 11km van Grey naar Paine Grande. Op dag 3 loop je de meeste kilometers, 22, van Paine Grande naar Frances. Je kan ook nog iets verder lopen als je bij Cuernos slaapt. Op dag 4 loop je 15km van Frances naar Central. Ook in dit geval kan je een iets ander en verder laatste stuk lopen als je bij Chileno slaapt. Op dag 5 loop je in totaal 20km retour van Central naar de Torres en terug.
Als je besluit om er 6 dagen over te doen, kan je bijvoorbeeld twee pogingen doen om de Torres te bewonderen. Maar of je de W-trek nu in 4, 5 of 6 dagen doet: het blijft even prachtig.
De W-trek in 4 dagen
Wij liepen de W-trek in 4 dagen. Dit kwam voornamelijk omdat er een aantal campings en refugio’s al vol zaten op de dagen dat wij wilden gaan. Maar in 4 dagen lopen is de W-trek ook zeker te doen. Wij liepen de W-trek dus van west naar oost omdat dit tijd technische het beste uitkomt.
Dag 1
Op dag 1 pakten wij de eerste bus (06.50uur) van Puerto Natales naar Torres de Paine. Drie uur later, na een prachtige ochtend rit, kwamen wij aan bij Pudeto waar je de catamaran naar camping Paine Grande neemt. Omdat camping/ refugio Grey vol zat, besloten wij om onze grote backpack achter te laten bij camping/ refugio Paine Grande.
Echt een aanrader trouwens om zodra het kan je grote backpack achter te laten. Dit scheelt nogal veel gesjouw. Wij hadden een kleine daypack in onze grote backpack gedaan zodat we ook met de kleine daypack konden lopen. Op dag 1 lopen wij 11km van Paine Grande naar Grey. Dit duurde ongeveer 3 uur. Na wat foto’s en een warme chocomel bij camping/ refugio Grey, keren we terug naar Paine Grande. In totaal lopen wij zo’n 6 uur over de 22km, officieel staat er zo’n 7 a 8 uur voor; dus doe vooral rustig aan. Het regende bij ons helaas op de terugweg dus we wilden snel naar binnen.
Dag 2
De volgende ochtend op dag 2 regent het nog steeds maar gaan we toch de 22km van vandaag lopen. We komen aan bij camping Italiano, die al een tijd gesloten is, en laten daar onze grote backpacks achter. Het klaart gelukkig wat op dus besluiten we verder te lopen richting uitzichtpunt één: Mirador Frances. De zon komt nog meer door dus lopen we ook door naar Mirador Britanico. Dit vonden wij toch wel één van de mooiste uitzichten van de W-trek en misschien wel van heel Chili. Na het genieten van het uitzicht, dalen we weer af en lopen wij naar camping/ refugio Frances waar wij in een slaapzaal in een dome verblijven.
Dag 3
Dag 3 is voor ons de ‘makkelijke’ dag. Weinig hoogtemeters en maar 15km op de planning. Wij lopen vandaag van camping/ refugio Frances naar camping/ refugio Central. Op deze dag loop je door een bosachtig gebied, langs een meer en over rotsen en riviertjes. Als de mogelijkheid er is, dan raad ik aan om de laatste nacht bij camping Chileno te boeken. Helaas zat deze bij ons vol. Als je bij Chileno verblijft dan kan je op de laatste dag eerder vertrekken naar de Torres en zelfs de zonsopkomst daar nog meepakken.
Dag 4
Wij worden op dag 4 wakker in ons tentje op camping/ refugio Central. Vandaag is het 10km omhoog naar de Torres en vervolgens weer 10km omlaag. De Torres zijn dé attractie van Torres del Paine. Dit is ook de drukste route want je kan ook een daghike maken naar dit punt. Wij vertrekken vroeg dus hebben gelukkig geen last van dagjesmensen. Wel hebben we last van het slechte weer, wat betekent dat we niets zien van de machtig mooie Torres. Desondanks was ook dit weer een prachtige hike.
Wij boekten een late bus (rond 20.00uur) terug naar Puerto Natales vanaf Laguna Amarga. Dit zodat we zeker wisten dat we de bus zouden halen en niet hoefden te haasten op de terugweg vanaf de Torres. We hebben voordat we de bus instapten nog een heerlijke burger gegeten en een lokaal biertje gedronken bij het chique Hotel Las Torres Patagonia. De prijzen vielen behoorlijk mee dus zeker een aanrader nadat je de 80km van de W-Trek hebt voltooid.
Refugio, tent of eigen spullen?
Zoals ik eerder zei, stromen de refugio’s en campings helaas vrij snel vol. Op voorhand boeken is dus noodzakelijk mocht je een bed willen in één van de refugio’s of een opgezet tentje klaar hebben staan. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om zelf al je spullen mee te nemen of te huren in het dorpje Puerto Natales. Het voordeel van je eigen spullen zijn voornamelijk de kosten. De W-trek is helaas geen goedkope hike en Chili is geen goedkoop land.
Het goedkoopste is dus om je eigen spullen en je eigen eten mee te nemen. Dit betekent wel dat je backpack een stuk zwaarder is dan wanneer je in een refugio of een opgezet tentje slaapt. Ook kan je bij iedere camping of refugio, eten bijboeken. Je kan ervoor kiezen om ’s avonds enkel een burger te bestellen (als deze nog niet op zijn) maar je kan ook voor volpension gaan. Je krijgt dan bij aankomst een diner, de volgende ochtend ontbijt en een lunchpakket mee met daarin broodjes, repen, fruit en een sapje.
De kosten
Zoals ik hierboven schreef, is de W-trek helaas geen goedkope hike en Chili geen goedkoop land. De kosten voor verblijf en eten zijn redelijk hoog. Zo betaal je niet alleen voor de overnachting, je betaalt ook entree voor het park (55$, online of bij de entree te kopen) en moet je er met de bus (bijvoorbeeld met Bus-Sur, 26$) en catamaran (40$ in Chileense peso’s aan boord te betalen) naartoe. Om de kosten te drukken zou je dus al je eigen spullen en eten mee kunnen nemen. Alsnog betaal je dan per campingplek zo’n 35$ per persoon.
Je kan ook een ‘premium’ campingplek boeken. Dit houdt in dat de tent al voor je klaarstaat. Ook hierin zijn er verschillende soorten tenten en mogelijkheden. Je kan een tent die van de grond afstaat boeken met slaapzak en matje (110$ per persoon). Maar je kan ook een meer simpele tent zonder slaapzak of matje reserveren (85$ per persoon).
Ook kan je verblijven in een refugio. De meeste refugio zijn redelijk simpele berghostels waar je dus met meerdere mensen op één kamer slaapt. De kosten zijn uiteraard wat hoger, namelijk 144$ per persoon. Maar dan lig je wel heerlijk droog en warm.
Ook kan je dus eten bijboeken. Dit kost voor enkel ontbijt bijvoorbeeld 28$, box lunch 30$ en diner 50$. Je kan ook volpension boeken, dan betaal je 100$. De kosten voor de W-trek variëren dus maar goedkoop is het sowieso helaas niet.
Het boeken van de W-trek
Het boeken van de W-trek is al een uitdaging op zich. Normaalgesproken doe je wat voorwerk, trek je je schoenen aan en vertrek je. De W-trek vraagt net wat meer van je, in Chili willen ze het graag wat moeilijker voor je maken. Wil je vooraf zeker weten dat alles goed is geregeld, dan raden we aan om vooraf alles door een organisatie te laten boeken. Er zijn dan twee varianten mogelijk om self guided op pad te gaan. Bij de ene slaap je in een tent, bij de andere in refugio’s. Een andere mogelijkheid is om de W-trek af te leggen onder leiding van een gids.
Wil je graag geld besparen, dan kun je ervoor kiezen om de organisatie van de W-trek in eigen hand te nemen, zoals wij dat deden, maar makkelijk was dat niet. Dit komt voornamelijk omdat niet alles vanaf één website te boeken is. Er komt dus best wat uitzoekwerk bij kijken. Om het jou makkelijker te maken, zet ik mijn research hier voor je uiteen.
Je hebt verschillende campings en refugio’s die je vanaf twee websites boekt:
- Camping/ refugio Central, camping/ refugio Frances, camping Chileno en camping/ refugio Cuernos boek je vanaf de website van Las Torres.
- Refugio/ camping Paine Grande en Refugio/ camping Grey boek je vanaf de website van Vertice. Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan toch?
Daarnaast moet je de bus boeken (bijvoorbeeld Bus-Sur) en je entree ticket (bij de entree of online). De catamaran kan je niet vooraf boeken maar deze vaart tussen december en maart* om 09.00uur, 10.30uur, 16:15uur en 18.00uur. (*Dit was in maart 2023 het geval. Tijden kunnen natuurlijk veranderen, dus check het altijd goed bij de lokale maatschappij.)
Patagonië is een droombestemming
Veel informatie over de W-trek in Chili maar dit is wel alles wat je wilt weten voordat je vertrekt. Mocht je nog meer weten? Laat het vooral weten. Maar voordat ik dit artikel sluit: Patagonie heeft nog veel meer moois te bieden dan alleen Torres del Paine, ook al is dit een waanzinnig park.
Het Argentijnse deel van Patagonië heeft namelijk ook prachtige plekken die je niet wilt missen. Zo zou je El Chalten als de outdoor hoofdstad van Argentinië kunnen omschrijven. In El Chalten zijn de overnachtingen wat schappelijker en kan je daghikes maken naar de mooiste plekken. Je wilt ook naar het einde van de wereld in Usuhaia waar de grillige rotsen en het natuurgeweld op je wachten. Verblijf in een van de knusse boshuisjes om je zo volledig onder te dompelen in Patagonië.
Of je nu alleen de W-trek in Chili doet of ook de andere prachtige plekken van Patagonië bezoekt, één ding is zeker: Patagonië is een droombestemming.