Een mooi plan als je op Terschelling bent: een hele ronde rond het eiland, over het strand. Aan de noordkant van het eiland over de stranden met de Noordzee lucht in de neus en in het Zuiden over het wad lopen. Met name langs het westelijke punt (Noordsvaarder) en oostelijk punt (Het Amelander Gat) van het eiland kom je weinig tot niemand tegen. Misschien een zeehond, aangespoelde reuzen inktvis of een dode maanvis. De maanvis vinden is mij nog niet gelukt. Het rondje om Terschelling lopen ook niet. Het wordt een half strandrondje Terschelling.
Een (te) ambitieus dagplan?
De bottleneck voor een hele ronde is voornamelijk het, aan de Oostkant van Terschelling gelegen, Europees Natuurreservaat de Boschplaat. Een geweldig, bijzonder en uniek gebied. Onder begeleiding gedeeltelijk per jaar te bezoeken. Op de Boschplaat broeden jaarlijks duizenden vogels. Vanwege het behoud van de natuur en om de vogels en rustende zeehonden te beschermen, is het dus grotendeels verboden terrein. Een paar flinke slenken en het getij gooien ook roet in het eten en beschermen mij voor een veel te ambitieus dagplan.
Wandelen op Terschelling
Gelukkig blijft er meer dan genoeg over. Terschelling ligt vol met wandelpaden. Het heeft een wandelnetwerk van zo’n 250 km. Het mooie van Terschelling is dat er een heel divers landschap is met bossen, hei, strand en duinen. Vandaag loop ik 20 kilometer over het strand van West aan Zee om de Noordsvaarder heen richting Oosterend. Alleen maar strand en uitwaaien.
Een ander voordeel van op Terschelling zijn, is dat de hond mee mag over deze gehele strandroute. Is het ergens anders mogelijk om zo lang ergens met een ongelijnde hond (over het strand of überhaupt) te wandelen?
Daar gaan we dan
Mijn dagrugzak is ingepakt. Geen volle bepakking. Eten en drinken vormen, net als altijd, de belangrijkste kilo’s. Proviand voor mens en dier. Maar voornamelijk voor dier. Veel hondenbrokken, worst en vers zoet water. Mijn wandelbuddy is een overenthousiaste Drentse Patrijs van 2 jaar oud. Hij legt vandaag de afstand in het vijfvoudige af en maakt de weg vrij door alle meeuwen, trekvogels en andere gevleugelde wintergasten van mijn route te verjagen.
Onderweg zullen de strandtenten van West – en Midsland aan Zee de mens voeden. Een burger bij Elvis in het Heartbreak hotel in Oosterend als afsluiter. Ik begin echter bij het Groene Strand in het plaatsje West (waar de boten aankomen) en wandel dan helemaal over het strand tot aan Oosterend. Ongeveer 20 km. Als je nog een extra stuk wilt wandelen, kun je vanaf Oosterend nog naar het reddinghuisje of zelfs door naar het Amelander Gat. Heen en terug al gauw 14 tot 21 km extra.
Check altijd de getijde tabel
Voor vertrek heb ik op de getijde tabel van Terschelling gekeken. Mijn waterdichte goretex schoenen kunnen wel wat hebben, maar bij hoogtij lukt het niet om droog te blijven op het Groene Strand. In het najaar en de winter staan de lage gedeeltes van de strandroute ook verderop vaak onder water. Wanneer je bij laag tij vertrekt zit je goed. Zo mooi… het dunne laagje water dat als een spiegel voor je uit de zee in loopt.
Het Groene Strand
Over het Groene Strand en het ontstaan is, net als over de Boschplaat, veel te vertellen. Dat ga ik hier niet doen. Wat je zou moeten weten, is dat het Groene Strand begint aan de rand van West-Terschelling. Vertrek vanaf de strandtent De Walvis. Het gebied is vooral bekend om het wadstrand met drooggevallen schepen, kite-surfers en het uitzicht over de Noordsvaarder naar Vlieland.
De meeste mensen lopen de eerste kilometers over het Groene Strand en weer terug. Ik loop door over het strand en verwacht mijn eerste strandtent over ongeveer 13 km weer tegen te komen bij West aan Zee.
Zo ver je kunt kijken
Ik ga dus voor een lange strandwandeling over het brede strand, zonder inhammen, slenken of andere natuurlijke of menselijke onderbrekingen. Zo ver je kan kijken over zee is er niets te zien. En dat kijkt heel fijn. Je ziet de mens niet. Het oog probeert Engeland, Schotland of zelfs Noorwegen of Denemarken te spotten. Uiteraard onbegonnen werk. Je ruikt de zoute zee, de golven breken voor mij en achter mij is de bescherming van de duinen.
Wil je deze route over het strand ook maken? Doe dit dan in de zomer op blote voeten, of bij kouder weer met goede schoenen, rekening houdende met het getijde. Gezien de schelpen en verdwaalde rotzooi op het strand is het wellicht altijd beter om schoenen te dragen.
Wil jij meer lezen over de mooiste, leukste en beste stranden van Nederland? Kijk dan hier.