In Nederland hebben de Limburgers het bourgondische leven geclaimd. In België zijn het vooral de Walloniërs die prima weten hoe je het leven net even wat aangenamer maakt. Reis je naar het zuiden van België, dicht tegen de grens met Frankrijk, dan is dit gevoel op zijn sterkst. Voor wandelaars is dit overigens prachtig nieuws, want dwars door de Ardennen loopt hier namelijk de Abdijenroute, een langeafstandswandeling langs de drie van de zes trappistenbrouwerijen die België rijk is. Combineer dat met het prachtige landschap van de Ardennen en het goede leven dat in deze streek op je wacht en je hebt een heerlijke meerdaagse wandeling te pakken.
De Abdijenroute in België: een wandelroute voor fijnproevers
Hou je van lekker eten en drinken, maar train je het teveel aan calorieën er graag af tijdens een stevige wandeling? Dan is de Sentier des Abbayes Trappistes de Wallonie (SAT), ofwel de Abdijenroute in België iets voor jou. Deze route combineert namelijk een prachtige wandelroute met culinair genot. Een lekker pintje op het terras, of genieten van een heerlijke maaltijd zijn in deze streek namelijk eerder regel dan uitzondering.
Daar blijft het echter niet bij: want op een route van 290 kilometer is er op de Abdijenroute voldoende te zien en te beleven. De naam van deze langeafstandswandeling komt trouwens ook niet zomaar uit de lucht vallen: deze route verbindt namelijk de drie trappistenbrouwerijen in de Ardennen met elkaar. De route begint in Orval en loopt vervolgens via Rochefort naar Chimay. Onderweg doorkruis je de prachtige Ardennen. Dat betekent vooral veel op en af, mooie uitzichten, kronkelende rivieren en prachtige bossen.
Wat je in dit artikel leert over de Abdijenroute door België
Wil je weten wat je te wachten staat op de Abdijenroute door België? Blijf dan vooral even hangen, want hieronder gaan we het je allemaal stap voor stap uitleggen. We focussen ons natuurlijk op de route en tal van praktische zaken. Daarnaast leggen we je ook uit langs welke abdijen je precies loopt, welk bier daar wordt gebrouwen en wanneer deze abdijen zijn ontstaan.
- In een notendop: de Abdijenroute door België
- Hoe ziet de route er precies uit?
- Welke Abdijen kom je op de route tegen?
- Is de Abdijenroute door België bewegwijzerd?
- Waar kun je op de route overnachten?
- Hoe bereik ik deze route het beste en hoe kom ik terug naar het startpunt?
In een notendop: de Abdijenroute door België
- Lengte: 270 kilometer, met startpunt in Orval en eindpunt in Chimay
- Loop je de route in zijn geheel, dan doe je er ongeveer 13 tot 18 dagen over
- Deze route verbindt de drie trappistenabdijen van de Ardennen: de Abdij van Orval, de Abdij van Rochefort en de Abdij van Chimay
- De Abdijenroute geldt als redelijk uitdagend, mede doordat je iedere dag relatief veel zult moeten stijgen. Een goede conditie is voor het volbrengen van deze tocht zeker geen overbodige luxe
Hoe ziet de route er precies uit?
De Abdijenroute door België is niet alleen vanwege de drie trappistenabdijen die op de route liggen de moeite waard. Ook qua landschap kom je hier namelijk prima aan je trekken. De gehele route loopt namelijk door de Waalse Ardennen, een uitgestrekt gebied vol met prachtige bossen, valleien en rivieren.
De route is grofweg opgesplitst in twee gedeeltes. Het eerste gedeelte van de route loop van Orval en Chimay. Vanaf Orval slingert de route vervolgens door het landschap. Het is heuvel op, heuvel af op dit gedeelte van de Abdijenroute, hoewel het steilste gedeelte nog op zich laat wachten. Hoe dichter je bij Rochefort komt, des te meer volg je de Maas, die hier rustig door het landschap meandert.
Vanaf Rochefort, zet je vervolgens koers richting het zuiden. De Ardennen worden hier hoger. Het hoogste punt van de route (451 meter) kom je dan ook op dit gedeelte van de route tegen. Ook hier is het landschap weer veelzijdig en afwisselend. Voor een groot deel volg je de rivier de Lesse stroomopwaarts, terwijl je op andere gedeeltes van de route hoog boven de dalen wandelt. Eindigen doe je uiteindelijk na 270 kilometer bij de Abdij van Chimay.
Welke Abdijen kom je op de route tegen?
Het beschrijven van de Abdijenroute door België is natuurlijk niet compleet zonder het benoemen van de drie abdijen waarom het hier allemaal draait. Dat je hier langs drie Trappistenabdijen loopt lijkt misschien wat karig op een totale route van 270 kilometer. Als je je echter bedenkt dat er op de wereld slechts 13 erkende Trappistenabdijen te vinden zijn, dan zijn drie brouwerijen op de route er ineens een heleboel.
De Adbij van Orval
De Abdij van Orval brouwt het gelijknamige bier Orval en markeert het startpunt van de Abdijenroute door België. Het is een abdij waar al sinds eeuwen bier wordt gebrouwen. De abdij dateert oorspronkelijk uit 1070. Het huidige klooster is echter herbouwd in 1926 na de Franse revolutie. De abdij is vooral beroemd vanwege de oude ruïnes van de oude abdij. Ook het museum is overigens zeer de moeite waard: hier vind je meer informatie over de geschiedenis van de abdij en natuurlijk het lekkere bier dat hier wordt gebrouwen.
De Adbij van Rochefort
Bierliefhebbers zijn zonder twijfel bekend met het trappistenbier Rochefort. Drie verschillende trappistenbieren worden door deze abdij gebrouwd, verschillend in alcoholpercentages. Deze abdij werd gesticht in 1230, maar trappistenmonniken vestigden zich hier pas in 1887. Helaas is deze abdij gesloten voor bezoekers.
De Abdij van Chimay
De abdij van Chimay, ook wel Notre-Dame de Scourmont genoemd brouwt vier verschillende bieren. Naast Chimay Rouge kun je hier kiezen uit Chimay Bleue, Blanche en Dorée. Ook deze bieren onderscheiden zich door de verschillende alcoholpercentages. Deze abdij is in vergelijking met de andere abdijen nog een echte youngster: gesticht werd deze abdij namelijk pas in 1850. Naast bier wordt hier overigens ook trappistenkaas gemaakt. In de buurt van de abdij vind je een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over het brouwproces. De abdij zelf is helaas niet toegankelijk voor bezoekers.
Is de Abdijenroute door België bewegwijzerd?
Ja, de Adbijenroute is prima bewegwijzerd met de welbekende rood-witte en rood-gele markering. We raden je overigens wel aan om naast het volgen van de markeringen ook een gpx van de route mee te nemen op je telefoon.
Waar kun je op de route overnachten?
Slaapplekken zijn er langs de Abdijenroute voldoende te vinden. Je loopt namelijk regelmatig door dorpjes waar je leuke guesthouses, B&B’s of hotels vindt. Wil je kamperen, dan is dat in dit gedeelte van België wel wat lastiger. Op de route liggen een paar campings, maar niet voldoende om iedere dag je tentje op te kunnen zetten. Kamperen raden we daarom eigenlijk af. Wil je weten waar je precies kunt overnachten, neem dan een kijkje op de officiële website van de Abdijenroute door België. Hier vind je een interactieve kaart, waarop alle overnachtingsmogelijkheden te vinden zijn.
Hoe bereik ik deze route het beste en hoe kom ik terug naar het startpunt?
De Abdijenroute loopt in het zuiden van België, dicht tegen de grens met Frankrijk. Reis je vanuit Nederland, dan kun je zowel de trein als de auto nemen. Reis je vanaf Utrecht, dan ben je met ruim 4,5 uur rijden bij het startpunt van de route in Chimay. Reis je met de trein, dan doe je er net zo lang over, mits je de juiste verbinding kiest. Je reist van Utrecht Centraal naar Brussel-Zuid, vervolgens naar Charleroi en daarna door naar Chimay.
Terugkeren naar het startpunt van de route nadat je de Abdijenroute hebt volbracht is overigens ook prima mogelijk, maar neemt met het openbaar vervoer wel wat tijd in beslag. Heb je het eindpunt bereikt, zorg dan dat je in het plaatsje Florenville op de trein stapt. Vervolgens heb je, inclusief meerdere keren overstappen, ongeveer vier uur nodig om weer in Chimay aan te komen.