Uitdagende wandelpaden, spectaculaire vergezichten en het heerlijke gevoel wanneer je weer een tocht kan afstrepen. Dit zijn een paar punten die het wandelen in de bergen ontzettend leuk maken. Voordat je je wandelschoenen aantrekt en meteen op pad gaat, zijn er toch wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het bergwandelen. Daarom geven wij je zeven tips die je helpen om jouw bergwandelavontuur onvergetelijk te maken.
De 7 tips op een rijtje
#1 Het kiezen van je bergwandelavontuur
Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor een mooie wandeltocht in de bergen. Voordat je op pad gaat, maak je eerst een keuze in wat voor tocht je wilt doen. Word jij enthousiast van mooie uitzichten tijdens je tocht, dan is een panoramatocht iets voor jou. Wil je graag een meerdaagse tocht maken, maar wel in een lekker warm bed slapen? Dan is een huttentocht perfect. Liever een meerdaagse tocht waarbij je echt helemaal één wordt met de natuur? Ga dan voor een kampeertrektocht. Wil je een serieus langere tijd op pad? Kies dan een mooie langeafstandswandeling uit. Kortom, de keuze is reuze. Zoek daarom van te voren uit wat je graag wilt doen of zien tijdens het wandelen in de bergen en kies daar de geschikte tocht bij uit.
#2 Plan je routes voor het wandelen in de bergen
Nu je weet wat voor tocht je wilt gaan maken, is het belangrijk om de wandelroute te plannen. Hoe leuk het idee ook lijkt om gewoon maar te gaan wandelen en zien waar je uitkomt, kan dit je ook flink in de problemen brengen. Een kilometer wandelen in de bergen is bijvoorbeeld totaal anders dan een kilometer lopen in het vlakke Nederland. De hoogte, ondergrond en een snelle weersomslag kunnen bijvoorbeeld allemaal van invloed zijn. Het plannen van je route zorgt voor minder verrassingen onderweg en verhoogt de veiligheid van jouw bergwandelavontuur. En daarnaast zorgt het plannen van je tocht er ook voor dat je langs de mooiste plekjes komt. Is de tocht eenmaal uitgestippeld, dan is het ook nog belangrijk dat je de route goed uitvoert. Daarover schreven wij eerder een handig artikel over hoe je je kunt oriënteren in de bergen.
#3 Word lid van de NKBV
Ben je van plan om wat vaker in de bergen te gaan wandelen dan raden wij je aan om lid te worden van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Een lidmaatschap bij de NKBV is enorm handig op verschillende vlakken. Je krijgt onder andere automatisch 50% korting op meer dan 1200 berghutten in Europa, toegang tot reizen en cursussen uit het Bergsportreizen programma en de mogelijkheid om een voordelige, uitgebreide reisverzekering toe te voegen aan je lidmaatschap. Hier leggen wij nog uitgebreider uit waarom een lidmaatschap bij de NKBV onmisbaar is voor de bergsportliefhebber.
#4 Laat die spieren maar werken
Je bergwandelavontuur staat gepland, dan heb je nu mooi de tijd om je lichamelijk voor te bereiden voor het wandelen in de bergen. Het is namelijk belangrijk dat je fit bent voordat je aan je avontuur begint. Je hoeft echt geen topsporter te zijn, maar een redelijke conditie is wel van belang. Gelukkig kun je van tevoren veel verschillende oefeningen doen die je helpen tijdens het wandelen in de bergen. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je snel last krijgt van je knieën of rug, zoek dan oefeningen op die je helpen die zwakke plekken te versterken. Om het makkelijk te maken heeft de NKBV voor jou een scala aan tips en oefeningen op een rijtje gezet, zodat jij fysiek goed voorbereid de bergen in gaat.
#5 Je bent nooit te oud om te leren
Wil je nu echt op en top voorbereid op pad gaan, dan kun je verschillende cursussen volgen die je de skills geven die je nodig hebt voor het wandelen in de bergen. Tijdens deze cursussen leer je onder andere wat je kunt doen in geval van nood, het lopen met stijgijzers op gletsjers en tochtplanning. Eén van de cursussen die wordt aangeraden aan de beginnende bergwandelaar is de C1. Dit is een alpiene basiscursus waar jij de volledige basis leert om veilig de bergen in te gaan. Wij hebben de C1 cursus zelf gedaan en zijn er laaiend enthousiast over.
#6 Kies de juiste verzekering voor het wandelen in de bergen
We noemden net al kort dat je bij het lidmaatschap van de NKBV een voordelige uitgebreide reisverzekering kunt toevoegen aan je lidmaatschap. Voor maar €38,75 sluit je bij de NKBV een reisverzekering af die ook bergsporten vergoedt. En dat is belangrijk, want niet alle andere reisverzekeringen dekken dit. Wil je zelfs wat langer op pad, zeg 60 dagen aan één stuk, dan is dit met deze reisverzekering ook geen probleem. Verder heb je bij de verzekering automatisch een vergoeding voor opsporing, redding en repatriëring, wanneer en waar ook ter wereld. Zo kun je met een geruster hart aan je bergsportavontuur beginnen.
#7 Meer tips voor het wandelen in de bergen?
We hebben je nu al een aantal handige tips gegeven die het wandelen in de bergen makkelijker maakt, maar we kunnen ons voorstellen dat je graag nog wat meer informatie wilt ontvangen. Door het invullen van dit formulier krijg je, in een reeks van acht emails, verschillende tips en inspiratie opgestuurd van de NKBV. Onderwerpen die voorbij komen, zijn mooie bestemmingen voor jouw bergavontuur, trainingsschema’s voor het wandelen in de bergen en duurzaamheid. Natuurlijk kun je ook op de NKBV pagina over bergwandelen kijken. Daar staat de belangrijkste informatie nog eens op een rij. Zo ben jij echt op en top voorbereid op jouw bergsportavontuur.