De Veluwe kent 2 Nationale Parken, die hun titel natuurlijk eer aan doen. Want de Hoge Veluwe en de Veluwezoom zijn schitterend en zeer divers. Maar een minstens zo mooi natuurgebied, als je het mij vraag misschien wel mooier, is Kroondomein het Loo. Voor toeristen vaak onbekend, maar hier tref je locals zoals ik. Het is een grillig en eigenaardig bos, afgewisseld met uitgestrekte heides en dromerige vergezichten. Het voelt hier echt nog een beetje als ongerepte natuur. En wild? Ja, meer dan genoeg! De beste manier om dit natuurgebied te ontdekken is met een van de uitgezette wandelroutes. Ik heb ze ondertussen allemaal gelopen, daarom deel ik mijn top 3 zodat je optimaal kunt genieten van het wandelen op Kroondomein het Loo!
Wandelen op het landgoed Kroondomein het Loo
Een klein beetje context is wel handig. Waarschijnlijk ken je Kroondomein het Loo vanwege de jaarlijkse sluiting door Koning Willem Alexander, die hier tussen september en december mogelijk jaagt. Ik hoop ‘m nog eens tegen te komen ;). In deze periode is wandelen op Kroondomein het Loo een iets ander verhaal. Dan kun je slechts 4 van de 10 routes lopen, dus de beste periode is van 25 december tot 15 september. Maar hoe zit dat nou met die sluiting? Het landgoed, zoals de officiële titel luidt, is in het bezit van de Nederlandse staat. Maar toen Koningin Wilhelmina in 1959 het bezit aan de staat overdroeg is wel besloten dat de opbrengst (o.a. hout) en het gebruik (de jacht) bij de Oranjes bleef.
1. Wandelroute de Stuifduinen – 7,3 km
Als je op zoek bent naar variatie, dan is wandelen op Kroondomein het Loo een absolute must! En als je echt kennis wil maken, dan is de Stuifduinen wandelroute misschien wel de mooiste plek om te wandelen op Kroondomein het Loo. Het eerste deel van de route is nog wat recht, maar als je een paar minuten verder bent beginnen de heuveltjes. Soms zijn het net grafheuvels, die je ook veel in het Kroondomein vindt, maar het zijn toch echt restanten uit de IJstijd. In dit bos kom je ook vaak knaloranje bomen tegen, schijnbaar is het een alg (Trentepohlia umbrina) die je dus veel op dood hout ziet. Na het eerste gedeelte kom je op een heide- en zandvlakte uit. Hier móet je op het pad blijven, want dit gebied heeft ook de bijnaam “bommenbos”. In de afgelopen jaren zijn er bijna 100.000 stuks munitieartikelen geborgen.
De laatste meters door het bos zijn erg apart, er zijn namelijk uit het niets flinke hoogteverschillen. Je wandelt door een soort ‘kloof’ om vervolgens met een slingerpaadje tussen bomen door naar beneden te gaan. Het is dan ook door mountainbikers uit de omgeving tot een populaire singletrack uitgegroeid!
2. Wandelroute De Hoge Duvel – 6,8 of 13 km
Om te wandelen op dit stukje van het Kroondomein het Loo, rij je, vanaf Apeldoorn gezien, over een hooggelegen heidevlakte. Daardoor kun je rechts, maar vooral links eindeloos ver kijken. Als je een verrekijker bij je hebt, en wat geluk, zie je ook herten of reeën lopen. De wandelroute zelf kun je in 2 variaties doen, afhankelijk van welke afstand je fijn vindt. Je volgt blanco paaltjes.
Het eerste deel gaat op- en neer langs de heidevlakte waar je alleen de wind hoort fluisteren door de bomen en het vele beige gekleurde gras. Een prachtig gezicht, maar dat je hier zoveel gras ziet blijkt helaas wel een gevolg van de vele stikstof in Nederland. Na de heidevlakte duik je het bos in en kom je nog wat vennetjes tegen. Er staan een hoop bomen met holletjes die perfect zijn voor eekhoorntjes! Wij spotten ze regelmatig, net als ijshaar, mocht je op een frisse winterdag gaan.
3. Wandelroute Rollekoot – 6 km
Deze wandeling loopt door het gebied de Motketel. Waar de naam mij doet denken aan een heksenketel met motten erin, blijkt het heel iets anders te betekenen. Onder de grond zit hier namelijk een enorme bel grondwater. Hier borrelt het regenwater uit het Veluwemassief weer omhoog de sprengen in. Dat borrelen heeft dus toch iets met een ketel te maken.
Om bij ‘de motketel’ te komen slinger je eerst met smalle paadjes door een mooi bos. Vervolgens wandel je langs een aantal sprengen waarvan sommigen roestbruin zijn. Als je dit voor het eerst ziet, denk je dat het heel erg verontreinigd is, maar er zit in deze omgeving veel ijzer in de grond die letterlijk de roest veroorzaakt. Drinken van het water kan ik je dan ook beter afraden ;). Eenmaal op de terugweg kom je nog wat grafheuvels tegen waar je ook metalen palen in de grond ziet staan, die kun je omhoog trekken waardoor je wat informatie kunt lezen over de plek. Een leuke toevoeging voor kinderen! Wandelen op het Kroondomein het Loo is dus leuk voor jong en oud.