Een bijzonder mooie en leerzame ochtend op de GR34 in Crozon, Bretagne

door

In 2017 werd de GR34 uitgeroepen tot Grande Randonnée van het jaar. In 2022 besloot ik uit te zoeken waarom deze route zo geroemd werd door de Fransen. Ik liep stukken van de trail in het noorden van Bretagne. Nu, op een zonnige ochtend in oktober 2024, ben ik vele kilometers verderop. Ik ben op het schiereiland Crozon, helemaal in het westen van Bretagne. Een mooie plek om de GR34 weer op te pakken. Dat doe ik middels een kleine rondwandeling in het gezelschap van een goede vriendin én een rasechte Breton.

Hidden gem strand op Crozon

GR34

Voordat ik je meeneem in de wandeling, eerst wat context. De Grande Randonnée 34, kortweg GR34, is een langeafstandswandelroute die je volledig door de ruige kustlijn van Bretagne voert. De route start bij Mont-Saint-Michel en slingert langs de Bretonse kust tot aan de brug van Saint-Nazaire, goed voor meer dan 2.000 kilometer aan wandelplezier. Ooit werd dit pad gebruikt door douaniers om smokkelaars op zee in de gaten te houden, vandaar de bijnaam “Douanepad” of in het Frans, Sentier des Douaniers.

De GR34 maakt deel uit van de E9, het Europese Kustpad, dat van Estland tot aan Zuid-Portugal loopt. Je kunt zelfs in Nederland beginnen en doorwandelen tot aan Bretagne. Net als de Nederlandse LAW’s is ook deze route goed gemarkeerd met de vertrouwde rood-witte tekens. Verdwaal je toch? Gewoon richting de zee lopen en je vindt je weg vanzelf terug naar het pad.

Een warm welkom op het schiereiland Crozon

We zijn uitgenodigd door Roger Herrou, een gepensioneerde Breton, die ons graag een van zijn favoriete stukjes Bretagne laat zien. We parkeren onze auto op de parkeerplaats net voor Île de L’Aber, op het schiereiland Crozon, en gaan op pad. Het is een prachtig, zonnige ochtend in oktober en binnen vijf minuten worden we al getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Op de GR34 ben je namelijk nooit ver van een indrukwekkend viewpoint.

een mooi viewpoint bij de start van onze hike over de GR34 op het schiereiland Crozon

Onderweg naar Point du Guern

Omdat we een korte rondwandeling maken, volgen we vanaf het eerste uitzichtpunt een ander pad dan de GR34 richting Pointe du Guern, waar wederom een spectaculair uitzichtpunt op ons wacht. Onderweg vertelt Roger ons van alles over de omgeving. Zo passeren we een huis van de familie Peugeot, verbazen we ons over de mysterieuze menhirs langs de route, proeven we van verse venkel en leren we hoe multifunctioneel de gaspeldoorn is. Roger vertelt ons ook dat de bruine herfstbladeren van varens hem aan vroeger doen denken. Toen werden deze bladeren namelijk gebruikt om het vuur voor crêpes op te stoken. Vol nieuwe kennis maken we een klein klimmetje omhoog, waarna we aan twee kanten worden beloond met een adembenemend uitzicht over de Bretonse kustlijn. Bonjour, Pointe du Guern.

Een verborgen parel

Na een korte break op Point du Guern volgen we de GR34 terug naar ons beginpunt. We dalen daarbij af via de bossen, waarbij we voorzichtig moeten zijn voor de wortels die uit de grond steken op het steile pad. Al snel wordt de trail weer vlak en lopen we bovenlangs een prachtig zandstrand. Schijnbaar was dit vroeger een verlaten baai waar nauwelijks iemand kwam. Tegenwoordig weten steeds meer liefhebbers hun weg naar dit verborgen strand op Crozon te vinden, maar omdat je toch wat moeite moet doen om er te komen, kunnen we het nog steeds een hidden gem noemen. Wij genieten in ieder geval van de totale rust die hier heerst, voordat we de klim omhoog, terug naar het beginpunt maken. 

Van wasplaats tot wandelstokken

Ook op dit deel van de route deelt Roger maar al te graag zijn kennis met ons. Zo passeren we een stenen waterpoel, dat vroeger een wasplek bleek te zijn. Vrouwen kwamen daar naartoe om de kleren van het hele gezin te wassen. Verder zien we nog wat laatbloeiend lijmkruid, smakelijke blauwe bessen, rijpe bramen en giftige rode besjes, waarvan de naam me ontschoten is. Ook zien we nog wat restanten van landslides en een heftige storm die vorig jaar plaatsvond, waardoor het pad maandenlang afgesloten is geweest. Zo zie je maar weer de kracht van Moeder Natuur. Al zijn de landslides ook deels aan mensen te wijten. Wist je dat je op de GR34 verplicht de opzetdopjes moet gebruiken als je met wandelstokken loopt?! De scherpe punten hebben anders een te grote invloed op het afbrokkelen van de natuur.

De rotsen waarop en waarmee Bretagne is gebouwd

Tot slot staan we stil bij de rotsen waar we overheen lopen. Op het schiereiland Crozon vind je voornamelijk zandsteen, in tegenstelling tot het veelvoorkomende graniet in de rest van de regio. Zandsteen is te herkennen aan de lagen waaruit het is opgebouwd. Een sterk gesteente dat her en der wordt afgewisseld door leisteen. We leren van onze gids dat zandsteen en leisteen samen de perfecte basis vormen voor de karakteristieke Bretonse huizen: zandsteen voor de muren, leisteen voor het dak. Als je het eenmaal weet, zie je deze bouwstijl overal in de regio terug.

Een kort, maar krachtige wandeling

Eenmaal terug bij het eerste uitzichtpunt rest ons alleen nog een laatste stukje naar de auto. In totaal hebben we slechts 4,5 kilometer gelopen, maar door alle gesprekken en de mooie uitzichten hebben we er ruim twee uur over gedaan. We zijn echter een stuk wijzer en rijker geworden. Deze wandeling is een aanrader voor wie een mooi rondje wil hiken op Crozon, en tegelijk een voorproefje van de GR34 wil krijgen. Wat ons betreft smaakt deze wandeling naar meer.

Van groots dromen naar echt beleven in Bretagne

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met en gesponsord door Tourisme Bretagne en Explore France.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.