Photo by Dan Meyers on Unsplash

Wildplassen of -poepen in de bergen, wij hebben dé tips voor jou

door

Je herkent het misschien wel. Je bent net lekker op pad en bezig met een super gave hike. En aangezien je in de bergen loopt, loop je ook best wel in de middle of nowhere. Maar dan ineens moet je heel nodig naar de wc. Die is natuurlijk op het moment dat je het het hardste nodig hebt niet in de buurt. Wat dan? Wildplassen is een optie, maar niet altijd de beste keuze. Wij geven je tips over wat je dan moet doen om jezelf en de natuur een handje te helpen.

Naar de wc in de bergen

Je behoeftes in de bergen doen kan niet alleen een overlast zijn voor de natuur, maar ook voor de buurtbewoners van deze bergen. Hierop hebben zij een soort stappenplan bedacht wat jij wel of niet moet doen als je heel nodig moet in de bergen.

Maar waarom is het overlast voor de natuur?

Veel mensen denken dat wildplassen in de natuur onschuldig is, maar dat is niet zo. Je urine is hetgeen wat afvalstoffen uit je lichaam opneemt en zorgt dat het jouw lichaam weer verlaat. Afvalstoffen die wij niet nodig hebben. Maar deze komen dan weer wel in de natuur terecht. Denk aan chemische stoffen zoals medicijnresten. Planten, dieren en ook mensen kunnen hier heel ziek van worden.

Het doen van je behoefte op zich is niet het enige probleem. Het gaat er ook om waar het gebeurt en wat je ermee doet. Als je bijvoorbeeld dicht bij een rivier gaat zitten, dan ben je eigenlijk bezig met het vervuilen van het water. Bovenop een berg wordt het lastig afgebroken en bij de boerderij in de buurt kunnen dieren er ziek van worden. Ook het materiaal dat je gebruikt heeft invloed. Het duurt bijvoorbeeld heel lang voordat een tissue vergaat. Toiletpapier doet hier minder lang over. Als je naar de wc in de bergen gaat, gebruik dan in ieder geval toiletpapier. Maar eigenlijk is het nog beter om je papier weer mee te nemen. Verzamel het in een zakje en gooi het weg zodra je een prullenbak tegenkomt.

Outdoor wc - wildplassen
Photo by Amy Reed on Unsplash

Do’s en don’ts bij wildplassen en -poepen in de bergen

  • Ga eerst op zoek naar een toilet in de buurt. Wellicht heb je hem over het hoofd gezien, maar ze zijn er soms echt
  • Gebruik toiletpapier in plaats van tissues
  • Neem je gebruikte toiletpapier mee en gooi het later in een prullenbak
  • Verberg of graaf de ontlasting in (een zogenaamd cathole). Zo kunnen dieren er niet bij en voorkom je dat zij het opeten
  • Neem genoeg afstand van beekjes, stroompjes en meren
  • Neem een mini handsanitizer mee. Zo krijg je je handen zo hygiënisch mogelijk schoon.

Mocht je je hond meenemen op vakantie, dan gelden daar ook regels voor:

  • Ruim voor honden altijd de ontlasting op
  • Laat je plastic zakjes met hondenpoep natuurlijk niet achter, maar neem het mee naar een prullenbak.
Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.